Hotellets historie

Det hele startet med en eventyrskikkelse - den irske rebellem Robert Gonsalvo Major. Han måtte flykte fra Irland og slå seg ned i Kristiansand. I 1837 kom han til Lillesand hvor han kjøpte tomt av Madame Stenersen.

Madame Stenersen eide på den tiden "hele" Lillesand. Gonsalvo Major bygde en barkemølle og garveri. Som kontor og lager bygde han det huset som i dag utgjør den eldste delen av Hotel Norge. Til tross for suksess i forretningslivet var Major ingen lykkelig mann. Han tok sitt eget liv i 1839.

Suksess

Deretter skiftet eiendommen eiere flere ganger. I 1873 ble det satt i gang hotelldrift. Nå var Lillesand i sin storhetstid som sjøfartsby og hotellet ble rask et midtpunkt for byens blomstrende kulturliv. Dansken Lars Jensen overtok i 1890 og bygde sammen de to gamle bygningene til den trebygningen som fremdeles utggjør hoveddelen av hotellet. Ved ombyggingen fikk hotellet store, utstikkende tak med synlige sperrer og åser i pakt med datidens "sveitserstil". Det ble anlagt kjeglebane utenfor og teatersal inne.

Tunge tider

Med første verdenskrig som startet i 1914 ble det både matmangel, rasjonering og prisgalopp. Hotellet opplevde noen meget vanskelige år. Etterhvert kjøpte imidlertid Skipsfører Lindeberg og frue hotellet. De drev det så godt at det ble viden kjent for sin gode og velsmakende mat. Da ekteparet Lindeberg solgte, gikk hotellet inn i en mangeårig periode med en rekke forskjellige eiere - og stadig små ombygninger. Bygningen fjernet seg mer og mer fra sin opprinnelige stil. I 1964 ble blant annet hotellet utvidet med en ny gjesteromsfløy utført i mur.

En av de senere eierne - Frøken Mossa Foss fra Geilo - oppnådde å bli en legende på Hotel Norge. Hun utvidet hotellet, og med sin utsøkte sans for detaljer gjorde hun stedet til et populært samlingssted. Under hennes ledelse frem til 1984 opplevde hotellet sin absolutte glansperiode.

Hotel Norge i dag 

I 1992 overtok familien Taranger Hotel Norge og de bestemte seg for å føre hotellet tilbake til sin tilnærmet opprinnelige stil. Det var et meget omfattende arbeide både eksteriør - og interiørmessig. Blant annet ble bygningen utvendig ført tilbake til den formen den hadde i 1890 årene, med kopieringen av dekoren som i mellomtiden hadde vært fjernet. Verandagalleriet over hovedinngangen ble utstyrt med rødt og blått glass i vinduene, noe som var vanlig i gamle dagrs Lillesand. Ute har man anlagt "Haven" som er meget populær på sommerstid. På nabotomten Strandgaten 1 overtok hotellet i 1985 et bolighus som er omskapt til et populær selskapslokale.

Siden  mars 2006 er det Lillesandsjenta Beate Holm Töpfer og hennes mann Wolfgang som driver og eier Hotel Norge

Historisk og moderne

Til tross for at man har ført Hotel Norge tilbake til gamle dagrs stil og atmosære, fremstår hotellet i dag som moderne. Alle bad tilknyttet rommene, ventileringen, isolasjon osv. er topp moderne. og gir den komforten et moderne hotell skal ha.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les vår personvernerklæring her